2010. augusztus 21., szombat

Ékszerek a világból sorozat - India


http://www.handmade-jewelry-club.com/2010/04/types-of-indian-jewelry.html



India  mindig  varázslatos és egyelőre elérhetetlen hely volt számomra... Most, hogy az Etsy Beadweavers Challenge szeptemberi témája Bollywood, elkezdtem nézegetni indiai ékszereket és nem tudok betelni velük...

Úgy döntöttem indítok egy sorozatot "Ékszerek a világból" címmel, első állomás: India.

http://www.jewelrylessons.com/article/traditional-jewelry-india

Néhány képet összeválogattam és egy kis leírást is beteszek Terebess Ázsia lexikonjából:

"Indiában annyira elterjedt az ékszerek viselete, hogy az ékszereik szembetűnőbbek, mint az - egyébként ugyancsak rendkívül színes öltözékük. Náluk ékszert viselni teljesen természetes, ám hogy milyen ékszereket öltenek magukra, az a kaszti hovatartozástól, a vallástól és a helytől függ.


 Az asszonyok számára az ékszerek gazdasági jelentőséggel is bírnak. Az esküvőn kapott ékszerek a mennyasszony atyai örökségét képezik, amelyek gazdasági biztonságot jelentenek számára egész élete során. Az ékszerek a házasságot jelképezik, az özvegyasszonyok sohasem ékszerezik fel magukat. Ez utóbbi szokás még ma is dívik, annak ellenére, hogy már nem kötelező számukra.



Az indiaiak a színpompás, drágakövekkel, zománccal díszített arany ékszereket kedvelik a legjobban. Az aranyról feltételezik, hogy mindent képes megtisztítani, amihez hozzáér, emiatt az arany ékszereket - ruha közbeiktatása nélkül közvetlenül a bőrükön viselik.

Sokféle ékszert és sokféleképpen hordanak, amelyeknek mind külön jelentésük van. Az orrtű és az orrkarika a tisztaságot és a házasságot jelzik, habár manapság már sok hajadon is viseli ezeket az ékszereket. Az indiaiak speciális nyaklánca, a mangalaszútra, amelyet a férjes asszonyok hasonlóan használnak, mint nálunk a jegygyűrűt. Hagyományosan az asszonyok az esküvői szertartáson teszik a nyakukba, és csak akkor veszik le magukról, ha a férjük meghalt. Számos érzelem és hiedelem kapcsolódik a mangalaszútrához. 

A karpereceket, karkötőket védőpántoknak tekintik, mint jelképes őrt a férjük mellett. A legtöbb férjezett asszony üveg karkötőt hord. Bengálban a férjes asszonyok a házasság jeleként kagylóból, vagy korállból készült karkötőt viselnek. A pandzsáb menyasszonyok mindkét csuklójukon elefántcsont karkötőt hordanak - a családi hagyományoktól függően az esküvőt követő 21 napig, hat hónapig vagy egy évig. A radzsásztáni asszonyok ugyancsak elefántcsont karkötőt viselnek egész életükben, vagy a férjük haláláig. 

A különféle fülbevalók karikák, gombok, függők az egész országban nagyon kedveltek. A lányok fülcimpáját rendszerint már az első születésnapjuk előtt kilyukasztják. Egyes fülékszereket csak a férjes asszonyok hordanak, például a kasmíri asszonyok arany fülbevalói egy hosszú vörös szálon lógnak, a fülük felső részébe fúrt lyukból.
Indian Wedding Jewellery Designs
http://neeshu.com/Women/Girls-Zone/indian-bridal-wedding-jewellery-designs.html

Fontos ékszereik még a kézgyűrűk, a lábgyűrűk és a bokapercek, amelyeket fiatalok, öregek, hajadonok és asszonyok egyaránt hordanak. A gyűrűt nem tekintik ma már a házasság jelképének. A lábgyűrűk és a bokapercek viszont ma is főleg a házas asszonyok megkülönböztető jelei. A lábékszerek általában ezüstből készülnek, mivel egy olyan tiszta fémet, mint az arany, nem illik lábon hordani. Ez a privilégium csak a királyi családoknak volt fenntartva. 

http://neeshu.com/Women/Girls-Zone/indian-bridal-wedding-jewellery-designs.html

Speciális ékszerük a mangatika vagy tikli, amelyet a homlok fölött, a haj választékánál hordanak. Ez egy kis fityegő a hajt összefogó lánc végén. Bár valaha ez is a házasság jelképe volt, ma már a férjes asszonyok körében sem általános viselet, csak különleges alkalmakkor, ünnepi eseményeken hordják. "
http://factoidz.com/significance-of-nose-rings-in-indian-culture/

3 megjegyzés:

Szirtesdori, alias Dorkadesign írta...

Nagyon köszönöm, nagyon érdekes és izgalmas olvasmány! Gyönyörű dolgokat mutattál be! Érdeklődve várom a folytatást!!

horimarika írta...

Ez nagyon jó ötlet! Jó volt olvasni. És bár kicsit túl színes nekem a ruha és az ékszer így együtt, nagyon izgalmas világ! Várom a folytatás! És köszönöm!!!!!

ekszerlada írta...

Huu,én is nagyon köszönöm,én teljesen elolvadtam,mert gyönyörűek az ékszerek és milyen szépek hozzá a nők is,meg a ruhák:)Azt hiszem én is kutakodni fogok indiai ékszerek után.
Tudsz esetleg linkeket adni?
Vagy indiai gyöngyékszer készítős blogokat tudsz esetleg?